Bodessa

Waarom één studie als je er twee kunt doen?

Afgelopen jaren heb ik regelmatig vragen gekregen als ‘waarom doe je twee studies?’ of ‘hoe hou je die dubbele bachelor vol?’ of opmerkingen als ‘wow super knap, ik zou dat niet kunnen’. To be honest, de vraag ‘waarom’ is niet eenvoudig te beantwoorden en de vraag ‘hoe’ daar heb ik geen antwoord op behalve dat ik het nauwelijks heb volgehouden.

Na de middelbare school wilde ik ontzettend graag klinische technologie gaan studeren, maar helaas kwam ik niet door de selectie heen. Voor de zekerheid had ik me ook bij geneeskunde aangemeld, waar ik gelukkig wel door de selectie heen ben gekomen. Dus zo begon ik, minder enthousiast en minder gemotiveerd, aan de bachelor geneeskunde waar ik na een paar maanden besloot om opnieuw selectie te doen voor klinische technologie. Mijn geluk kon niet op toen ik een mail kreeg van studielink waarin stond dat ik was geselecteerd en mijn plaats moest accepteren. Toen ontstond er nieuw probleem. Het tweede semester van dat jaar waren er namelijk wel leuke vakken en begon ik geneeskunde een stuk leuker te vinden. Ik twijfelde heel erg. Accepteer ik mijn plaats bij klinische technologie en ga ik stoppen met geneeskunde of weiger ik mijn plaats?

Na een tijdje wikken en wegen kwam ik tot nóg een optie, beide studies gaan doen! Niet dat ik dacht dat ik dat vol zou kunnen houden. Ik wilde gewoon een tijdje allebei proberen en dan na een half jaar besluiten welke ik het leukst vond. Van alle kanten werd dat me afgeraden, maar eigenwijs als ik ben, wilde ik toch een poging wagen. Om iets zekerder te zijn van mijn besluit, heb ik contact gezocht met een andere dubbele bachelor geneeskundestudent en de studieadviseur, waarna ik begon met voorbereiden. Op het moment dat ik deze keuze maakte, bestond er nog geen schakeljaar.

Dus zo begon ik, super enthousiast en super gemotiveerd, ook aan klinische technologie. En als ik dan toch hard van stapel loop, kan ik net zo goed gelijk op kamers gaan, een nieuw bijbaantje nemen en bij een studentenvereniging gaan. Ondanks alle stress om deadlines of tentamens niet te halen, verliep alles best soepel en een half jaar later wist ik niet met welke studie ik verder wilde. Ik vond ze allebei heel interessant. Wat ik bij geneeskunde miste, waren wiskunde en natuurkunde en dit vond ik bij klinische technologie. Maar wat ik bij klinische technologie miste, was meer diepgang in anatomie, fysiologie en ziekteprocessen en dit vond ik weer bij geneeskunde. Lang verhaal kort, het plan om één van de twee te laten varen, gooide ik overboord en ik ging met beide in zee.

Zo veel energie als ik had toen ik hieraan begon, zo weinig energie had ik aan het eind van dat collegejaar, maar mijn motivatie was onveranderd. Dat jaar wilde ik bijna 100 EC halen, semi actief zijn bij de studentenvereniging, mijn vrienden blijven zien, blijven sporten en werken en dat heeft me veel gekost. Zelfs zo veel, dat ik werd gewaarschuwd voor een burn-out. Gelukkig volgde al snel de zomervakantie en kon ik bijkomen van alles. Het jaar daarop was nog zwaarder. Ik was nog niet helemaal opgeladen na de zomer, maar wilde wel meer dan 100 EC halen en ondertussen ook alles blijven doen. Regelmatig zat ik niet lekker in mijn vel en helemaal toen alle corona ophef begon, werd het zwaar om alle vakken te halen. Wat mij geholpen heeft die twee jaren waren geluk met beide roosters, mijn plan skills, doorzettingsvermogen, motivatie en steun van familie/vrienden.

Nu ik deze blog schrijf, ben ik net begonnen aan het vierde en laatste jaar van mijn dubbele bachelor. Gelukkig hoef ik ‘maar’ 65 EC te halen en dat geeft een hoop rust en een hoop vrije tijd. Hoe en waarom ik het gedaan heb, is nog steeds lastig te verwoorden, maar ondanks de inspanning die het kostte, heeft het me ook een hoop over mezelf geleerd en zou ik het zo weer doen, als ik opnieuw moest kiezen.

Mijn tips voor als je overweegt een dubbele bachelor te gaan doen

28-10-2020

Over Mij


Dit ben ik


Ik ben Bodessa | studente geneeskunde en klinische technologie | zwemmen | hardlopen | plantjes